
Przepis na lemoniadę arbuzową
Lato to czas, kiedy wszyscy szukamy sposobów na ochłodzenie i orzeźwienie. Jednym z najlepszych napojów, który idealnie nadaje się na gorące dni (i nie tylko!), jest lemoniada arbuzowa. Smakuje ona wyśmienicie, a także przynosi wiele korzyści. Przeczytaj, dlaczego warto pić lemoniadę z arbuza, i poznaj sprawdzone przepisy, które pozwolą Ci się delektować tym pysznym napojem w różnych wariantach smakowych!
Lemoniada z arbuza – najlepsze orzeźwienie i bogactwo cennych składników
Dlaczego arbuzowa lemoniada to świetny pomysł szczególnie na ciepłe dni? Przemawia za tym przede wszystkim skład tego owocu. Arbuz w 92% zawiera bowiem wodę*, co sprawia, że jest doskonałym źródłem nawodnienia. Wysoka zawartość wody pomaga utrzymać odpowiedni poziom płynów w organizmie, co jest szczególnie ważne w upalne dni i daje przyjemne poczucie orzeźwienia. Skutecznie ugasi więc pragnienie i zapobiegnie odwodnieniu!
Lemoniada z arbuza – kiedy sprawdzi się najlepiej?
Domowa lemoniada arbuzowa jest idealnym napojem na różne okazje. Ponieważ owoc ten jest najczęściej dostępny w sezonie (który trwa mniej więcej od czerwca do końca sierpnia), warto szczególnie często przyrządzać taki napój latem. Arbuzowa lemoniada świetnie sprawdzi się np.:
- podczas letnich pikników i grillów – ponieważ jest orzeźwiająca i doskonale gasi pragnienie,
- na imprezach i spotkaniach towarzyskich – jej piękny kolor i wyjątkowy smak zachwycą gości,
- jako dobra alternatywa dla słodzonych napojów – świetnie zastępuje komercyjne napoje gazowane i soki, które często są pełne cukru i sztucznych dodatków.
Domowa lemoniada arbuzowa – przepis
Przepisów na lemoniadę z arbuzem jest sporo – wdzięcznie łączy się on z wieloma innymi owocami czy ziołami. Wiele więc zależy od Twojej fantazji… i oczywiście od zawartości lodówki! Pamiętaj jednak, że podstawą napoju nie tylko smacznego, lecz także zdrowego będzie skorzystanie z odpowiedniej wody jako bazy. Najlepiej będzie wykorzystać do tego nasze wody mineralne.
-
Klasyczna lemoniada z arbuzem
Jeśli lubisz nasze przepisy na lemoniady z cytryną, musisz wypróbować też naszej wersji tej wody – z arbuzem!
Składniki:
- 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
- ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 szklanki wybranej wody mineralnej Nałęczowianka
- świeża mięta do dekoracji
- kostki lodu
- 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokrój arbuz na mniejsze cząstki, wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj sok przez sitko, aby pozbyć się pestek i pulpy. Dodaj sok z cytryny i ewentualnie miód, jeśli chcesz uzyskać nieco słodszy smak. Następnie wlej wodę i całość delikatnie wymieszaj. Taką lemoniadę arbuzową udekoruj świeżymi listkami mięty i podawaj z kostkami lodu.
-
Przepis na lemoniadę z arbuza i truskawek
Jeśli jesteś fanem lemoniady truskawkowej, możesz też wypróbować jej „siostrzanej” wersji – wody z arbuzem i truskawkami!
Składniki:
- 3 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
- 1 szklanka oczyszczonych z szypułek truskawek
- ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 2 szklanki wody gazowanej
- kostki lodu
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokrój arbuz na mniejsze cząstki i wrzuć je wraz z truskawkami do blendera, po czym zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj sok przez sitko, aby pozbyć się pestek i pulpy. Dolej sok wyciśnięty z limonki. Jeśli zależy Ci na słodszym smaku, bo np. szykujesz lemoniadę arbuzową dla dzieci, możesz też dodać syrop klonowy. Na koniec wlej wodę mineralną Nałęczowianka i delikatnie wymieszaj. Podawaj z kostkami lodu.
-
Arbuzowa lemoniada z ogórkiem
Przepis na lemoniadę z arbuza może być także mniej oczywisty! Owoc ten doskonale łączy się także z… ogórkiem.
Składniki:
- 3 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę ogórka
- ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 szklanki wody
- kostki lodu
- plasterki ogórka do dekoracji
- 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kostki arbuza i ogórka wrzuć do blendera, a następnie zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj sok przez sitko, aby pozbyć się pestek i pulpy. Dodaj sok z cytryny i syrop z agawy (jeśli używasz). Wlej wodę mineralną Nałęczowianka i delikatnie wymieszaj. Całość udekoruj plasterkami ogórka i podawaj z kostkami lodu.
Lemoniada arbuzowa to świetny sposób na orzeźwienie w upalne dni. Jej przygotowanie jest proste, a korzyści zdrowotne są niezaprzeczalne. Wypróbuj powyższe przepisy i ciesz się smakiem lata w każdym łyku!
* Grabowska M. Dlaczego warto jeść arbuzy? Online: https://gemini.pl/poradnik/zdrowe-odzywianie/dlaczego-warto-jesc-arbuzy/ (dostęp: 10.06.2024).